Koor in de kijker : KORILE

Aantal keren bekeken: 802
4 1
Leestijd:2 Minuten

Graag willen wij ons hedendaags koor aan u voorstellen.
Maar daarvoor duiken we eerst even in het verleden.

In 1994 is het koor opgericht, deels vanuit het Leestse kerkkoor, door Jan De Decker, toenmalig muzikant bij de fanfare Sint-Cecilia. De naam van het nieuwe koor was Orlandus Lassus en bracht een gevarieerd programma van profane en religieuze muziek. Zowat alle koorleden waren toen Leestenaars.
De dirigent gaf al snel het stokje door aan Wim Van Ranst uit Puurs onder wiens leiding het koor tal van successen oogstte. Ook mochten zij toen de “10-urenmis” met Posse Leest opluisteren.
Na 4 jaar volgde Mechelaar Peter De Maeyer de toenmalige dirigent op. Een Afrikaans concert en een uitvoering van “Phantom of the Opera” zijn onder meer aan hem te danken.

Inmiddels was Orlandus Lassus van naam veranderd; het werd KORILE wat een afkorting is van KooR In Leest.
Heidi De Nef uit Walem was de volgende dirigente. Zij kon ons koor naar een hoger niveau tillen, dit tot genoegen van haar opvolger Carlo Claes die elke dinsdag van Sint-Niklaas naar Leest afzakte om verder te borduren aan klassiek getinte  maar ook andere wereldmuziek.
Hij is uiteindelijk 13 jaar bij ons gebleven en onder zijn leiding hebben we talloze concerten gegeven en zal de reis naar Rome in ieders geheugen gegrift blijven.
De jonge Roel Meere kwam vervolgens ons koor leiden en wilde ons op wedstrijdniveau brengen maar toen kwam Corona een stokje in de wielen steken. Het koor viel anderhalf jaar stil en zo kwam er ook een einde aan het verhaal van Roel en zijn we in het heden aanbeland.

Nog net voor corona was er een nieuw bestuur aangesteld en dat ging ijverig op zoek naar alweer een nieuwe dirigent om het koor te kunnen heropstarten van zodra mogelijk.
Al snel vonden we iemand die ons “uit de nood wou helpen”van september 2021 tot Nieuwjaar. Het was niemand minder dan de bekende Battelaar en Mechelaar Lode Tooten. Hij werd echter zo gelukkig van onze wekelijkse repetities dat hij bij ons gebleven is tot ieders tevredenheid. We brachten onder zijn leiding reeds een meezingconcert in Leest dat een groot succes was en een verbroederingsconcert met het Dongens mannenkoor in de Sint-Janskerk. Ons eerstvolgende project is een kerstconcert dat vorig jaar, ook vanwege corona, werd uitgesteld. Afspraak op vrijdag 23 december 2022 om 20u in  zaal Ter Coose. Korile telt momenteel een 25-tal leden, uit Leest maar ook uit de deelgemeenten Battel, Heffen, Hombeek, Muizen, Walem en ook uit Blaasveld, Hofstade en Mechelen.
Wij zijn een hechte groep met interesse voor de muziek maar ook met een echt samenhorigheidsgevoel zodat iedereen er zich thuis voelt.
Daarnaast organiseren we nog andere activiteiten zoals een jaarlijkse fietstocht, ledenfeest en zo meer.
De repetities gaan wekelijks door in zaal Ter Coose op dinsdagavond van 20u tot 22u waarna er nog wat nagepraat wordt.
Dus, al wie graag zingt en de gezellige sfeer bij Korile wil leren kennen: WELKOM!!!

Deze website gebruikt cookies om te weten hoeveel bezoekers welke onderwerpen bekijken.