Natuurverhalen

Een jaar rond: Leestenaar Johan Teughels over de pracht en praal van de natuur en zijn laatste ontdekkingen.

Johan Teughels

April: Welkom zwaluw

Een maand waarin je van alles kan verwachten. Letterlijk en figuurlijk. Van sneeuwbuien tot zalig aanvoelende zonnestralen, in april is er veel mogelijk.

De lente is gestart. De natuur staat klaar om ons heel wat nieuwe verhalen te vertellen. Bij een wandeling zie je altijd wel iets. Vogels, planten, insecten, … Ze hebben allemaal hun eigen verhaal te schrijven.

Voorlopig zijn de boodschappers van de lente nog niet aangekomen. Ik kijk uit naar de sierlijke vluchten van de boerenzwaluw.   De boerenzwaluw is een trekvogel die we in onze landbouwstreek moeten blijven koesteren.  Als er plaats is voor een kunstnest kan dit een meerwaarde betekenen.   Meer informatie kan je terugvinden op de site van regionaal landschap rivierenland.   Want wie gaat er anders al die vervelende muggen kort houden?

Foto : Lucas Vanermen

En graag hoor ik de koekoek die zichzelf verraad door zijn naam te roepen. Weinig mensen hebben al een koekoek zien vliegen. Zijn typische vlucht en lange staart verraden hem nochtans snel bij de vogelkenner.

Deze vogel doet aan broedparasitisme. Afhankelijk van het gekozen nest, zal de koekoek 1 ei leggen met dezelfde kleur als die van het gekozen ‘gastgezin’. Eens het vogeljong uitgekomen is, denkt het alleen aan zichzelf. Omdat het koekoeksjong graag alleen eet, werkt het de medenestbewoners zonder scrupule naar buiten. Die vallen dan op de grond en komen om. Het koekoeksjong kan dan in het nest alle eten voor zichzelf houden. Meestal wordt hij zelfs groter dan zijn pleegouders.

Ook de kieviet, de putter, patrijzen,… vergasten ons op hun aanwezigheid. Zoveel natuurpracht om van te genieten. Allemaal aanwezig. Gewoon goed kijken.

Tip! Breng ze ‘dichter’ met een verrekijker of investeer in fotografisch materiaal. Met een goede lens kan je fantastische momenten vastleggen. Dank aan Lucas Vanermen (regionaal landschap rivierenland) die daarvoor zorgde.

Kievit: Lucas Vanermen
Putter: Lucas Vanermen
Patrijzen: Lucas Vanermen

Ook je oren kunnen genieten van het vogelorkest dat constant aan het optreden is. Een van de mooiste gezangen is dat van de nachtegaal. Overdag gaat zijn gezang op in het grote vogelkoor. Maar in de avond en bij nacht zingt hij meestal alleen. Dan krijg je een privé optreden.

Je kan alleen maar besluiten dat het hoog tijd is om meer buiten te zijn. Het mooiste televisieprogramma speelt zich af in de natuur. En hier volgt nog een spoiler….. de mol … is dat beest dat je liefst niet in je eigen gazon hebt… 😊

Januari: een jaar rond

Opnieuw beginnen

Na het eindejaarverhaal van december nemen we in januari de start van een volgend kalenderjaar. Toepasselijk want de Romeinse god Janus is volgens de Gregoriaanse kalender de god van het begin en het einde.

Zoals van ons verwacht, starten we met een heel lijstje aan wensen en goede voornemens. Zelf gebruik ik een standaard tekstje. Ik wens je 10 keer toe wat je mij toewenst. Op die manier zou je er toch wel zeker van mogen zijn dat iedereen mekaar het beste toewenst 😊.

Het is een moment om even stil te staan bij wat er vorig jaar allemaal gebeurde. Van wie namen wij afscheid? Waar ontstond nieuw leven? Wat heb ik goed gedaan en wat kan nog beter?

Het is een periode van energie bijtanken. Tijd nemen om te onthaasten want het leven staat niet stil.

We smachten allemaal naar ‘langere’ dagen. Meer licht brengt meer leven. Je voelt het meteen als de dagen ‘eindelijk’ beginnen te lengen.

Als het zonnetje ons niet in de steek laat, komen er leuke wandelmomenten aan. Een warme trui kan je verdedigen tegen de vriestemperatuur. Tijdens de wandeling krijg je een koud gevoel op je snoet. Rond een vuurkorf kan een warme chocomelk, samen met leuk gezelschap, voor wonderen zorgen. Ook dit jaar kunnen we op deze manier de banden tussen mekaar warm houden.

En de natuur die lijkt ondertussen wel in te dommelen. De planten hebben geen energie om te bloemen. Een ijsbloem tegen een bevroren raam is wel mooi maar niet hetzelfde.  Maar als je goed zoekt, kan je wel wat kleur vinden.

Sommige dieren rusten en proberen zo weinig mogelijk energie kwijt te geraken. Anderen zijn dan weer op doortocht.

100den trekvogels troepen samen. Je kan ze waarnemen bij verschillende ‘verdorde’ wildakkers in de buurt. Ze pikken er hun graantje mee om op krachten te komen.

Ook de vruchten van verschillende struiken zoals Gelderse roos en bottelroos zijn een Delhaize voor menig vogels.

Om zich te verdedigen tegen de koude troepen vogels samen. Wanneer het te kou is, trappelen ze samen het water ijsvrij. Op die manier hebben ze meer overlevingskansen.

Let op dat je meerkoeten niet verwart met waterhoentjes.

Het ruisen van de bladeren heeft plaatsgemaakt voor een ‘naakte’ boom. Je kan nu letterlijk door het bos kijken.

Ook in het veld zie je weidse taferelen want de landbouwer heeft zijn oogst helemaal binnen gehaald.
Van deze winterse taferelen kan je echt genieten. Zeker wanneer we gezegend zouden worden met een tapijtje sneeuw. Daar kijkt toch iedereen naar uit. Niets mooier dan een wit wintertafereel ondanks de vaak gure weersomstandigheden.

In ons polderlandschap is het belangrijk om de neerslag op een goede manier naar de getijderivier te laten afvloeien.

Daarom worden tijdens de wintermaanden de belangrijkste ‘wateraders’ geruimd.

Dit is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Vaak moet er rekening gehouden worden met wetgeving die men als vanzelfsprekend zou kunnen beschouwen. Maar niets is minder waar. In de drukke wereld van vandaag moet je rekening houden met zeer uiteenlopende visies in verband met waterbeheer.
Het belang van het overstromingsgebied ‘Bleukenweide’ is nog niet door iedereen gekend. Bij vloed kan het water hier een getij halt houden om vervolgens bij eb verder af te vloeien. Naast deze bufferende functie zijn er nog andere ‘kwaliteiten’.

Wanneer de temperaturen onder nul zakken, zullen ons stadsbestuur, ANB en de polder van Willebroek er alles aan doen om onze veilige schaatsvijver te laten schitteren.

Enkele weken vriestemperatuur en een stralend zonnetje kunnen de voorloper zijn van een heus volksfeest. Met een fles champagne in de hand en een mand vol versnaperingen kan je hier genieten van een schaatsspektakel.

Niet alleen in Leest kijkt men uit naar het bevriezen van deze Leestse parel.
De dorpsraad wenst dit alvast iedereen toe.
Hou jullie goed en gezond!

Oktober: paddenstoelmaand

Geschreven door Johan Teughels

Koning herfst doet zijn intrede. De dagen worden korter en de nachten langer. Hierdoor neemt de temperatuur een duik. We kiezen er dan ook voor om meer binnen te blijven. Buiten is het te koud of te nat. Net op dat moment komen de vruchtlichamen van verschillende soorten schimmels (lees de paddenstoelen) massaal uit de grond gekropen.

Laarzen en goede regenkledij zijn een hulp om toch op ontdekkingstocht te gaan. Elk seizoen heeft zijn pareltjes. Aan ons om die al wandelend te ontdekken.

Als kind ging je op zoek naar de kleine bewoners. Volwassen en nog altijd geen kabouter gevonden. Paddenstoelen zijn een bron van magische verhalen.

Heksen gebruikten de paddenstoelen om toverdrankjes te maken. Je kon de paddenstoelen terugvinden op de voetstappen van de duivel. Zo zou het woord paddenstoel ontstaan zijn vanuit volgende gedachtegang. Padden waren de huisdieren van heksen en tovenaars. Als die padden moe waren, dan rustten ze uit op hun eigen stoelen : de paddenstoelen.

Elfenbankje
Houtknotszwam

Van een elfenbankje hebben we ook al gehoord. De padden konden niet hoog klimmen zodat de elfjes veilig op hun stoeltjes konden zitten. Heksen en elfen dansten ’s nachts in een kring van paddenstoelen, de heksenkring.

Een griezelige Halloweenavond en dodemansvingers die boven de grond uitsteken. Je zou van minder bang worden. Gelukkig is het maar de bijnaam van de houtknotszwam.

Vliegenzwam

De meest gekende paddenstoel is de rood met witte stippen paddenstoel van kabouter Spillebeen. Deze staat vooral in de buurt van berkenbomen omdat er een samenwerkingscontract (symbiose) nodig is om te kunnen groeien.

Vroeger werden stukjes van de hoed op een schoteltje met melk gebruikt om vliegen te vergiftigen. De vliegenzwam is dan ook giftig!

Amethistzwam

Een paddenstoel is een vrucht. Tussen de plaatjes zitten zeer kleine sporen. Duizend sporen achter elkaar zijn amper 1 cm lang.

In ieders tuin kan je paddenstoelen terugvinden. Deze zijn nuttig en ruimen dode grasresten op. In bossen is het dan weer zo dat dood hout, zowel staand als liggend, een ideale voedingsbron is.

Als je oog krijgt voor de verschillende kleuren, geuren, vormen en groottes, kan je alleen maar vaststellen dat er veel verschillende soorten paddenstoelen zijn.

HINT ! Wanneer je meer wilt weten over paddenstoelen, kan je de app ‘obsidentify’ gebruiken. Je ontdekt de naam en kan doorklikken voor verdere informatie.

Paddenstoelen aanraken kan geen kwaad. In smaak zijn er grote verschillen. Zoals je wellicht weet, zijn ze allemaal minstens 1 keer eetbaar. Een hapje proeven kan gevaarlijk zijn. Als je geen expert bent, laat je best de paddenstoelen op hun plaats staan.

In ons landelijke Leest tref je zeldzame soorten aan zoals stinkende kaaszwam en kleine (roze) stinkzwam . En zoals je al kan vermoeden stopt het lijstje met waarnemingen hier niet.

Zwetende kaaszwam
Roze stinkzwam

Hopelijk ben je na het lezen van deze tekst en het bekijken van de foto’s voldoende gemotiveerd om zelf op zoektocht te gaan.

Veel succes bij je ontdekkingstocht. Draag zorg en geniet van de natuur.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt cookies om te weten hoeveel bezoekers welke onderwerpen bekijken.